Ekonomi

Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Dünya çapında birçok şirket halka arz gerçekleştiriyor. Bu da demek oluyor ki küçük ya da büyük ölçekte birçok şirketin yatırımcısı, yani ortağı olabilirsin! Peki, bunu nasıl yapabilirsin? Tabii ki hisse senedi alarak! İşte hisse senedi almakla ilgili kafanda soru işareti bırakmayacak o rehber!

Borsa dünyasına yakınsan ya da yatırım yapmayı düşünüyorsan “hisse” terimini son günlerde çok sık duymaya başlamışsındır. Çünkü, aslında yatırım ve borsa, “hisse” terimininin üzerinde yükseliyor. Hisse, kısaca bir şirketin eşit paylarından her biri olarak tanımlanıyor. Ne kadar çok hissen varsa, şirketin o kadar büyük bir ortağı olarak konumlanman mümkün. Peki, hisse senetlerini bu kadar değerli kılan ne ve bu hisse senetleri nasıl alınır? Açıklıyoruz!

1. Hisse Senetleri Neden Değerlidir?

Hisse senedi adlandırması, bir şirkette pay sahibi olunduğunu gösteren evraklar için kullanılıyor. Şirket değerlemesinin büyüklüğüne göre de hisse senetlerinin değeri değişiyor. Bu nedenle büyük bir şirkette hisse sahibi olmakla küçük bir şirkette hisse sahibi olmak arasında belirgin bir fark oluyor. Ayrıca hisse ne kadar büyük olursa şirketin kazançlarından da o denli büyük pay alınıyor.

Hisse senetlerinin değerli olmasının bir diğer nedeni de anında nakde çevrilebilmeleri. Likidite olarak tanımlanan bu özellik, hisse senetlerinin kolayca satılıp paraya dönüştürülebileceği anlamına geliyor. Bu şekilde daha düşük fiyatlara aldığın bir hisseyi, şirket değerlemesi arttıktan sonra daha yüksek bir fiyata satarak kâr elde edebilirsin.

2. Hisse Senetleri Nasıl Alınır?

Hisse senetlerinin alım ve satım işlemleri oldukça kolay bir şekilde gerçekleşiyor. Bunun için sana tek gereken, istediğin borsalara erişimi olan bir aracı platform! Yani Midas! https://www.getmidas.com/, NASDAQ ve New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE) gibi öne çıkan Amerikan borsalarındaki şirketlere yatırım yapmanı sağlarken Borsa İstanbul’da da işlem yapmana olanak tanıyor. Hadi, Midas yatırım hesabı üzerinden nasıl kolayca hisse senedi alabileceğine bir göz atalım:

2.1. Midas’a Kayıt Ol

Şimdi Midas’a 10 dakika gibi kısa bir sürede video görüşme ile kayıt olabilirsin. Bunun için İlk önce Android veya İOS telefonuna ya da tabletine Midas uygulamasını indirmelisin. Daha sonra dakikalar içinde Midas yatırım hesabını açabilir ve hesabına para transferi yaparak ilk yatırımını yapabilirsin.

2.2. Yatırım Yapacağın Hisseyi Nasıl Bulabilirsin?

Yatırım yapmak isteyebileceğin şirketler, bağlı bulundukları borsalarda belli kodlarla yer alıyor. Örnek olarak öne çıkan şu markalar verilebilir:

  • Google (GOOGL)
  • Apple (AAPL)
  • Amazon (AMZN)
  • Starbucks (SBUX)
  • Pegasus (PGSUS)
  • Akbank (AKBNK)
  • BJK (BJKAS)


“Keşfet” sekmesinden kodlarına göre aradığın şirketleri kolayca bulabilir ve istediğin hissenin sayfasına girerek “AL” butonuyla kolayca hisseyi alabilirsin. Ayrıca aradığın şirketi daha kolay bulabilmek için Midas’ın hazırladığı listelere göz atmayı da tercih edebilirsin! Büyük şirketlerin ya da önemli iş insanlarının yatırımları göz önünde bulundurularak hazırlanan bu listeler sayesinde, çalma listesinden şarkı seçer gibi kolayca aradığın şirkete ulaşabilirsin!

2.3. Midas Güvenilir midir?

Midas, ya da tam adıyla Midas Menkul Değerler A.Ş., Türkiye merkezli bir aracı kurum. Bu nedenle tıpkı Türkiye’de faaliyet gösteren bankalar gibi Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) mevzuatına uygun olarak düzenli aralıklarla denetleniyor ve belli koşullara tabi tutuluyor. Özetle; hiçbir güvenlik endişen olmadan yatırımlarını Midas yatırım hesabı ile yapabilirsin.

2.4. Midas Parça Hisse Nedir?

Midas’ın sağladığı bir diğer büyük avantaj da parça hisse alımı. Bu sayede yeterli birikimin olmasa da yüksek tutarlara sahip bir şirketten hisse parçasını alabilir ve şirketin küçük bir ortağı olabilirsin. Ayrıca bütün bir hisse alıyormuşsun gibi parça hissede de kimseyle ortak olmak durumunda değilsin. Yani bağımsızsın!

Hisse senedi nasıl alınır?” sorusuna Midas üzerinden kolay bir cevap vermiş olduk. Hadi, Midas yatırım hesabıyla sen de yatırım işlerini kolayla!