Hangi yaşta hangi harcama hataları yapılıyor?
Her yaşın ayrı bir güzelliği var. Her yaşta insan farklı deneyimler yaşamak, farklı ürünler satın almak istiyor. Peki bunların hangileri hata? Gelin farklı dönemlerde yapılan hataları inceleyelim:
GENÇLİK DÖNEMİ
Gezmek görmek, arkadaşlarla eğlenmek için cepteki tüm paranın
harcandığı ve yaşam enerjimizin de en yüksek olduğu yıllar...
Harcama alışkanlıklarımızdan dolayı bu yaşta gelen paranın ya da
kazancımızın tümünü harcamaya eğilimliyiz. Bu sebepten BES, birikim
veya emeklilik gibi konular çok ilgi çekmiyor. Fakat bundan birkaç
yıl sonra ‘gereksiz harcamalar’ konusu açıldığında ‘keşke’ ile
anılıyor.
Atalarımız; ağaç yaşken eğilir demişler. Bu yıllarda finansal
okuryazarlık hakkında eğitim alarak, bir ömür finansal özgürlüğe
sahip bir birey olabilirsiniz. Gençlik yıllarının en büyük hatası
plansız harcama ve birikim gibi konulara dikkat etmemek. Bu nedenle
daha iyi bir gelecek için; paranızı planlı harcamaya, günde bir
lira da olsa birikime ayırmaya özen gösterin.
ORTA YAŞLAR
Ev almak, araba almak gibi büyük ekonomik kararların alındığı yıllar... Hem bugünü hem de yarını düşünmek gerekiyor. Büyük satın alma kararları vermeden önce bütçe yapmalı ve tüm ödemelerinizi bir plan dahilinde gerçekleştirmelisiniz. Bu yaşlarda yapılan en büyük hata finansal gerçeklerden kopuk bir hayat sürmek oluyor.
Daha büyük bir araba ya da ihtiyacınız olandan çok daha büyük bir ev almak istiyorsanız alabilirsiniz. Fakat bunu yapmadan önce finansal gerçeklerinizin buna uygun olup olmadığından emin olmalısınız. Aksi takdirde çalışma hayatında etkin olduğunuz bu yıllar, emeklilik yıllarınızı olumsuz etkiler.
Orta yaşlarınızda finansal gerçeklerinize uygun bir hayat sürmek, harcamak yerine biriktirmek, kampanyalardan faydalanmak, karşılaştırmadan satın almamak gibi alışkanlıklar edinmelisiniz. Böylece sadece kendinizin değil, çocuklarınızın ya da ailenizin geri kalanının da pozitif alışkanlıklar edinmesini sağlarsınız.
YAŞLILIK YILLARI
İnsan ömrü uzadı ve uzamaya da devam ediyor. Yaşınız kaç olursa olsun, 1 TL’yi bile bilinçli bir şekilde harcamaya devam etmelisiniz. Sağlık harcamaları artabileceğinden dolayı sigorta gibi zaruri harcamaları da ihmal etmemelisiniz.
Yaşlılık yıllarında yapılan en büyük hata birikmiş para ile yapılan fakat hızlı karar alınmış yatırımlar. Örneğin emekli ikramiyenizle daha önce hiç görmediğiniz bir yerden ev, arsa satın almayın. Bu satın alımlardan önce iyi bir araştırma yapmalısınız. Bu konuda ailenizin diğer fertlerinden de yardım isteyebilirsiniz.
Yaşınız kaç olursa olsun; satın almadan önce istek mi
ihtiyaç mı diye sorun...
Yaşınız kaç olursa olsun; satın almadan önce karşılaştırın ve en
uygunu için araştırın.
Parayı kazanmak için harcadığınız vakit çok değerli, bu nedenle biraz da kazandığınız parayı korumak ve değerlendirmek için vakit harcayın.
Gülmenin tahmin etmediğiniz bir etkisi var!California’daki Loma Linda Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, gülmekle ilgili ilginç bir sonuç ortaya koyuyor.