Ev sahibi olmak isteyen gençlere tavsiyeler
Ev almak, ev sahibi olmak için gençlerin erken yaşta adım atması önemli. Mülk sahibi olmak sandığınız kadar uzak olmayabilir. Hedefinizi belirleyin ve harekete geçin.
Y kuşağı dediğimiz 1980 - 2000 yılları arasında doğanlar, daha
eğitimli ve teknolojiye daha hakim olsalar da finansal anlamda
kendilerinden önceki nesillere göre daha çok stres yaşıyorlar.
Yüksek işsizlik oranları ve öğrencilik masrafları nedeniyle
gençler için finansal özgürlüğe kavuşmak daha zor. Sonuç
olarak, pek çok genç için ev sahibi
olmak yakın hedefler arasına dahil değil.
Siz de kendinizi bu grubun arasında görüyor ve ev almayı hedeflerinizin arasına koymuyor olabilirsiniz ancak, 5-10 yıl içersinde ev alabilmek adına doğru bir plan çerçevesinde bazı adımlar atmaya başlayabilirsiniz.
Ev için para biriktirmek adına ailenizle yaşayın
Gençlerin çoğu bir an önce aile evinden ayrılıp ayrı bir hayat kurmanın peşinde. Oysa, aileyle oturmak masrafları büyük ölçüde azaltıyor. Eğer böyle bir imkanınız var ise, yalnızca keyfinizi ve rahatlığınızı düşünerek boşu boşuna kira ve fatura masraflarının altına girmeyin. Eğer ailenizden uzak yaşamanız bir zorunluluksa, güvendiğiniz biriyle evinizi paylaşma yolunu arayın. Bir evin masrafını tek başına yüklenmek yerine masrafları paylaşmak ilerisi için birikim yapmayı kolaylaştıracaktır. İlk kez ev alacaklar bu yazıyı okuyarak bilgi sahibi olabilirler.
Gelir artırmak için ek iş yapın
Nelerden fırsat yaratabileceğinizi araştırın. Yeteneklerinizi paraya dönüştürün. Sabit bir işiniz olsa dahi yapabileceğiniz tüm ek işleri gözden geçirin. Ders vermek, el işi yapmak, hobilerden kazanç sağlamak ya da kısa süre için aranan pozisyonları saatinize uygunsa değerlendirmek oldukça önemli. Boş zamanlarınızdan feragat etmek şimdilik çok can sıkıcı gibi görünüyor olabilir ama bunu yaparsanız, ilerde şimdiki halinize minnet duyacaksınız.
Harcama alışkanlıklarınızı değiştirin
Para yönetiminin altın kuralı kazandığından az harcamak. Genç yaşlardayken bu kuralı uygulamak zor olabilir. Gezip tozmaktan en zevk alınan, enerji dolu bir dönem. Yine de harcamayı kontrol altına almak o kadar da zor değil. Her harcamanızı yazın. Planlı bir bütçeniz olsun. Zorunluluklar dışındaki harcamaları sıraya koyun. Birini yaptığınızda başka nerden kısabilirsiniz?
‘Bu ay bu kazağı almayacağım ama konsere gideceğim… ‘ Her şeye aynı anda sahip olmaya çalışmayın. Hedefinizi aklınızdan çıkarmayın. Adım adım her istediğinize kavuşabilirsiniz.
Borç yapmayın, olanı temizleyin
Borçlar iyi ve kötü olarak ikiye ayrılıyor. İleride fayda sağlayacak, eğitim, ev alma, iş kurma gibi değeri yüksek şeyler için borçlanmak akıllıca olabilir ama gelir geçer harcamalar için borçlanmamakta fayda var. Özellikle kredi kartı borçlarına dikkat etmeli. Kredi kartı, bilinçli kullanıldığında avantaj sağlayan ancak plansızca yüklenildiğinde borca sürükleyen bir ürün. Öncelikle kartlarınızın limitlerini gelirinizle doğru orantılı ayarladığınızdan emin olun. Uzun vadeli bir borcun altında kalmamak içinse ödemelerde asgarinin üzerine çıkmaya özen gösterin.
Borçlarınız varsa temizlemeye bakın. Yaşam standardınızı geçici olarak değiştirin. Düze çıkmak için fedakarlık yapmak şart. Size para kazandıracak eşyalarınızı satıp nakde çevirebilirsiniz.
Kredi notunuzu yüksek tutun
Krediyle ev almaya karar verdiğiniz anda iyi bir kredi siciline sahip olmanız, kredi çekmenizi kolaylaştıracaktır. Kredi notunuzun yüksek olması, bu zamana kadar çektiğiniz kredileri ve diğer ödemelerinizi düzgün yapmış olmanıza bağlı. Kredi notunu etkileyen diğer faktörleri öğrenmek için Kredi Notu Nasıl Yükselir? başlıklı yazımızdan bilgi alabilirsiniz.