Ekonomi

Ev, arsa ve arazi yatırımının püf noktaları: Mert Başaran'dan Monaylılara emlak yatırımı taktikleri!

17 Temmuz Pazartesi günü gerçekleşen Monay Sohbeti'nde, 'Küçük İşler Büyük Özgürlükler: Para Kazanmanın Unutulmuş Sırları' adlı kitabın yazarı, Tasarruf ve Yatırım Uzmanı Mert Başaran konuk oldu.

Para biriktirme ve birikimleri yatırıma dönüştürme konusunda kullanıcılarına önemli hatırlatmalar yapan Monay, her hafta gerçekleşen Monay Sohbetleri'nde yatırım konusunu her perspektiften farklı örneklerle ve uzman görüşü ışığında, derinlemesine incelemeye devam ediyor. 17 Temmuz 2023 Pazartesi günü gerçekleşen Monay Sohbeti'nde, 'Küçük İşler Büyük Özgürlükler: Para Kazanmanın Unutulmuş Sırları' adlı kitabın yazarı, Tasarruf ve Yatırım Uzmanı Mert Başaran konuk oldu. Monaylı katılımcılar, ev, arsa ve arazi yatırımlarıyla ilgili sorularını Mert Başaran'a yöneltti. Geniş çaplı katılımın gerçekleştiği oturumda, ev fiyatları, doğru emlak yatırımı yapma yöntemleri, arsa ve arazi yatırımlarında dikkat edilmesi gerekenler gibi konular ele alındı.

Monay uygulamasını ücretsiz indirmek için tıklayın.

Emlak yatırımı önerileriyle dikkat çeken Mert Başaran'dan Monaylılara tavsiyeler

Kişisel Instagram hesabında emlak yatırımına ilişkin verdiği tavsiyelerle adından sık sık söz ettiren Mert Başaran, Monaylılara ufak paralarla nasıl emlak yatırımı yapılabileceği konusunda bilgiler ve ipuçları verdi. Arsa, arazi ve konut yatırımlarında nelere dikkat edilmesi gerektiği de Monay Sohbeti'nde tartışılan başlıklar arasındaydı.

'Damlaya damlaya' küçük birikimlerle büyük yatırımlar

'Küçük İşler Büyük Özgürlükler' kitabında, 'ufak paralar'la büyük yatırımlar yapma alışkanlığının Türk toplumuna unutturulmaya çalışıldığını vurgulayan Başaran, Monaylılara da kültürümüzde küçük birikimin gücü ve önemine ilişkin dikkat çeken emareler olduğunu, ancak zaman içinde 'Damlaya damlaya göl olur' öğretisinin hafızalardan silinmeye yüz tuttuğunu ifade etti. Birikimin bir kültür ve davranış olduğunu yineleyen Başaran, küçük paraların büyük gücünü şöyle anlattı:

Başaran'dan dikkat çeken örnek: Bas bas paraları Leyla'ya... 

Basit, küçük detaylarla ilgilenilmeyerek, detayların atlanılarak nasıl yok olduğunu, büyük servetlerin yanlış yatırımlarla nasıl yok olduğunu gördüm. O kapitalist sistem tarafından var olduğu sanılan gösterişli hayatlar var; hatta amiyane tabirle "Bas bas paraları Leyla'ya, bir daha mı geleceğiz dünyaya" şeklinde klasik bir mantığımız var oldu yıllar içinde... Bakın bu türkülere bile konu olmuş. İnsanların tüm mal mülklerinin ve servetlerinin hepsinin bittiğini gördüm ben.

"Para biriktirmeyi dedemden öğrendim"

Hatırlıyorum; 6 yaşındayım, çok bolluk gördüm. Sonra inanılmaz bir bolluğun içinden yokluğa geçtiğimizi gördüm. 21-22 yaşındaydım. Kurumsal bir şirkette çalışırken babamın borçlarını ödüyordum, düşünün. Biraz genetik bir durum var; ben dedeme çekmişim. Allah rahmet eylesin. Küçük yaştan beri para biriktirmeyle başladım. Kafama da bunu koydum hep. Dedem bana küçükken para biriktirmeyi de öğretmişti. Dedeme şarkı söylerdim ve dedem bana para verirdi. Küçük küçük paralar biriktirirdim böylece. 37 yaşında yani 2015 yılında iken ben kurumsal hayattan ayrılmaya karar verecek finansal özgürlüğe eriştim. Dedemden öğrendiklerimi, hayatımın diğer alanlarında taktik olarak uygulamaya çalıştım.

"Babamın borçlarına rağmen ben başarabildiysem bir sürü insan başarabilir"

Bende disleksi var. Okulda çok başarısız oldum. İstanbul Üniversitesi'ni bitirdim. Hayatımdaki tüm bu handikaplara, babamın borçlarına rağmen ben başarabildiysem, yapabildiysem bir sürü insan da şu an Türkiye'de başarabilir.

Başaran'dan dikkat çeken 'Para mayalama' ve 'Para yavrulaması' örneği 

Para, siz eğer doğru yatırımı yaparsanız, mal alırsanız, 'yavru' veriyor. Paranın yavrusu var. O paranın yavrusunu alıp keserseniz, yani harcarsanız hiçbir şey sahibi olamıyorsunuz. Hayatınızda belli dönemlerde fedakarlık yapmayı göze almanız gerek... Yani acı çekmeden başarı kazanılmıyor. Ben kimseye bir şey vadetmiyorum. Ben küçük yaşta birikim yaptığım için belli şeyler büyüdü, para böyle mayalanıyor aslında...

"Halkalı'da çöplüğünden yer aldım, çöplük inanılmaz değerlendi"

Mayalamak şudur: Ben Gebze'nin dağında bir yer aldım; Gebze'nin dağındaki yerin prim artışıyla Halkalı'da çöplük denen yerden bir tane yer aldım. Bundan 20 yıl önce oraları çöplüktü. Bu çöplük inanılmaz değerlendi. Lüks konutların olduğu yer oldu. O yüzden bambaşka bir yere para mayalanıyor aslında. Mayalandıktan sonra da başka bir şey sahibi olunabiliyor... Ama hayalimizi beklersek olmaz... Mesela benim aldığım evlerin bir kısmı Bakırköy'de bodrum katıydı. O zaman etrafımdaki insanlar dalga geçti. Yıl 2004, aldığım ev o zaman 10 bin dolardı. Ve insanlar dalga geçiyordu. Ama hayallerimizdeki bir şeyi almayı beklersek sonsuza kadar paramız enflasyon denen canavarda eriyor. Dolayısıyla doğru fonlar, doğru hisse senetleri, doğru evler, doğru gayrimenkullere yatırım yapınca işler değişiyor. Ne olduğunun çok önemi yok. Yatırım danışmanlığını alarak da yapabilirsiniz ama paranızı bir yerde park ederek büyütmeniz ve o parayı maya yapmanız çok önemli.

"Küçük paraları küçümseyen küçük akıllardan olmayın"

Burada önemli olan şu; bunların hepsini yaptıktan sonra kendi işinizi kuracak cesaretiniz olması gerekir. Bunun için de para gerekir. Ben genelde gayrimüslimlerle çalıştım ve Musevilerden, Yahudilerden çok şey öğrendim, çok gözlemledim. Onların, özellikle eski jenerasyonları da hep damlaya damlaya göl yapmışlar. Küçük paraları küçümsememişler.

"6 yaşında para kazanıyordum, 13 yaşında borsa şirketinde yatırım hesabı açtırdım"

Ben hep aynı şeyi söylüyorum: Küçük paraları küçümseyen küçük akıllardan olmayın. Yani 'Bu ayırdığından bir şey olmaz' dedikleri paralar aslında sizin bir şey yapabileceğiniz paralar... Bununla ilgili kendi hayatımdan örnek verdim size konuşmamın başında: 6-7 yaşında dedeme şarkı söylüyordum. Para kazanıyordum. Sonra 13 yaşında borsa şirketinde yatırım hesabı açtırdım anneme, orada hisseler aldırdım.

"BES sayesinde anneme ev aldırdım"

Emlak yatırımının dışında bireysel emekliliğe de değinen Başaran, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) yatırım yapamayanlar için müthiş bir sistem olduğunu ifade etti:

Özellikle çocuğu olanlara için her zaman bireysel emekliliği çok savunuyorum. Ben Bireysel Emeklilik satmıyorum. Beceremeyen için, yatırım yapamayan için müthiş bir sistem. Anneme bu sayede zorla böyle ev aldırdım.

Sosyal medya hesabındaki takipçilerinin kendisine en çok 'finansal okuryazarlığa' ilişkin sorular yönelttiğini belirten Başaran, Türkiye'de finansal okuryazarlığın ders olarak okutulması gerektiğine değinerek şöyle konuştu:

Ben İktisat Fakültesi mezunuyum. Okulda çoğu şeyi öğretmiyorlar. Ama hayatın gerçeği şu ki siz geçici olarak faizden çok büyük para alıyorsunuz. Yani bugün 2 milyonluk evi sattığınızda belki 50-60 bin lira faiz alıyorsunuz. Bu müthiş bir şey! Sonra konfor alanınızı genişletiyorsunuz; gitmeyeceğinize biz tatillere gitmeye başlıyorsunuz ama 5 yıl sonra o 60 bin lirayla -abartıyorum ama- belki sigara bile alamıyorsunuz veya söz konusu aynı evin kirasını bile ödeyemiyorsunuz. On yıl sonra paranız pul oluyor. Ama o gayrimenkulde kaldığında o 20 bin lira kalmıyor. 40 bin oluyor. 50 bin oluyor. 60 bin oluyor ve gayrimenkul en azından 2 milyonsa 20 milyon oluyor.

Mert Başaran'dan 3 Monaylı'ya kitap hediyesi

Oturumda Monaylıların peşpeşe sorularını hızla yanıtlayan Mert Başaran, Monaylılara yeniden bir araya gelme ve sorularını yanıtlamaktan mutluluk duyacağını belirterek, katılan 3 kullanıcıya kitabını hediye etti.

Monay Sohbeti'ne katılmak için ne yapmalı?

Parasını 'harcamak' yerine 'akıllıca kullananların', hedefi için biriktirenlerin ve parasının değerini yatırımla koruyanların adresi Monay mobil uygulamasında her hafta birbirinden önemli konu ve konuklarla gerçekleştirilen 'Monay Sohbeti'ne katılmak için Monay'ı indirerek üye olabilir ve her hafta finans alanında uzman isimlerin katılımıyla gerçekleşen Monay Sohbetleri'ne katılabilirsiniz!

'Parasını yöneten hayatını yönetir' motivasyonuyla kullanıcılarına para konularıyla ilgili pek çok konuda çeşitli tüyolar ve bilgiler sunan Monay'ı Google Play ve App Store üzerinden indirebilirsiniz.

Mert Başaran kimdir?

Arsa, arazi ve konut yatırım danışmanı Mert Başaran 1978 yılında İstanbul'da doğdu. Ortaokul ve liseyi İstek Vakfı Bilge Kaan Koleji'nde burslu olarak okudu. Daha sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü'nü bitirdi. İş hayatında, DHL, Kuhne+Nagel, Arkas, Türk Telekom gibi firmalarda Satış Müdürlüğü yaptı. 15 yıldır arsa ve tarla konusunda yatırımcı olarak işlem yaparken, kurumsal hayatı bırakıp 2016 yılında Remax ile çalışmaya başladı. Tamamen yatırımcı müşterileri ana odağına alan Başaran, devletin imar planlarını ve gelişme akslarını inceleyerek en çok prim yapacak bölgeleri bulup daha sonra o bölgelerdeki fırsat yerleri yatırımcılarına aldırmayı temel vizyonu olarak nitelendiriyor.