Ev almak mı, kiralamak mı?
Çoğu zaman düşünürüz: “Ne olacak canım, kirada gayet güzel idare ediyoruz, ne gerek var ev almaya.” Peki, neleri göz önünde bulundurmak gerekiyor?
Ev ileriye dönük yaptığımız, kendimizi ve ailemizi güvence
altına aldığımız bir yatırımdır. Emekli olduğumuzda bir de kira
derdine düşünmeyelim.
Öncelikle satın alacağınız
evde ne kadar süre oturmayı planlıyorsunuz?
Eğer birkaç yıllığına geçici ya da kısa süreli bir konut ihtiyacınız varsa ve sonuçta taşınacaksanız ev kiralamanız daha uygun olacaktır.
Ev satın alırken, evin yeri, bulunduğu bölgenin gelişmekte olan bir bölge olup olmadığı (kentsel dönüşüm projesi, yeni yerleşim, metro yapımı, AVM inşaatı…) fiyatların ve kiraların ne hızla yükseldiği, konumu, merkezi olup olmadığı, ulaşım olanakları, evinizde ne kadar kaldığınız gibi çeşitli faktörleri iyice değerlendirin.
İstediğim zaman satarım düşüncesiyle ev satın almak doğru değil.
Evi satarken alım-satım maliyetleri ve masraflar üstüne eklendiğinde hedeflediğiniz fiyattan satabilmek için uzun zaman beklemeniz gerekebilir. Ayrıca satmak istediğiniz zaman piyasa koşulları uygun olmayabilir ve beklemek zorunda kalabilirsiniz.
Ev alırken bölgedeki ev fiyatlarını ve kiralarını karşılaştırın. Bazı bölgelerde ev kiralamak satın almaktan daha makul olabilir.
Bugünkü koşullarda Türkiye’de bir evin satış bedeli yaklaşık 18 yıllık kira bedeline eşit. Buna fiyat/kira oranı deniyor. Yani Türkiye’de fiyat/kira oranı = 18, tabii ki bu bir ortalama… Fiyat/ kira oranı arttıkça sizin evinizin fiyatı pahalılaşıyor demek. Örneğin İstanbul, Etiler gibi bir bölgede bu sürenin 30 senenin üstünde olmasını beklemek lazım, çünkü Etiler daha pahalı bir bölge.
Diyelim, siz aylık kirası 1.000 lira olan bir ev buldunuz. Evin satış fiyatı 190.000 lira. Bu evi kiralayabilirsiniz ya da satın alabilirsiniz. Diyelim ki evle ilgili bütün araştırmaları yaptınız, iş sadece kira mı, satın alma mı konusuna kaldı.
1.000 lira x 12 ay x 18 fiyat/kira oranı =216.000 lira, yani bu evin kirasına göre rayici 216.000 lira.
Bu ev 190.000 liraya satılıyor, bu tutar bizim hesapladığımız ‘rayiç’ tutarından daha az, yani ekonomik açıdan bu evi satın almak mantıklı. Eğer bu evin fiyatı 216.000 liradan fazla olsaydı ekonomik açıdan pahalı olurdu.