E-Fatura nasıl kesilir? E-Faturanın avantajları nelerdir?
Elektronik belgelerin internet ortamında düzenlenmesi anlamına gelen e-Fatura, mükelleflerine pek çok avantaj sağlıyor. Peki e-Fatura nasıl kesilir? e-Faturanın avantajları nelerdir? İşte, e-Fatura ile ilgili detaylar...
E-Fatura Nedir?
E-Fatura, elektronik ortamda hazırlanan bir
fatura çeşididir. Kağıt faturayla aynı niteliklere sahiptir ve onun
yerine kullanılabilir. E-Fatura uygulamasında temel amaç, alıcı ve
satıcı arasında güvenli bir iletişim sağlayarak, zamandan ve
masraftan tasarruf etmektir. Elektronik faturanın iki türü vardır.
Bunlardan biri e-Fatura, diğeri e-Arşiv’dir.
e-Fatura her iki tarafında elektronik fatura
kullanıcısı olduğu durumlarda kullanılabilir. Alıcı ve satıcıya
Gelir İdaresi Başkanlığı sunucuları tarafından iletilir.
e-Arşiv ise, elektronik fatura kapsamında olmayan vergi mükellefi tüzel kişiler ve vergi mükellefi olmayan gerçek kişilere elektronik ortamda gönderilen fatura türüdür. Yurt dışına gerçekleştirilen ihracatta da e-Arşiv kullanılabilir.
E-Faturanın Avantajları Nelerdir?
- Fatura maliyeti düşer. Kağıt, mürekkep, yazıcı vs. masrafları ortadan kalkar.
- Faturalar daha hızlı hazırlanır, zamandan tasarruf sağlanır. Elektronik ortamda hazırlanan faturalar, müşterilere anında ulaşır.
- Fatura üzerinde yapılan yanlışlıklara anında müdahale edebilirsiniz.
- Yasal olarak her fatura 10 yıl saklanmalıdır. e-Fatura, arşiv sorununu da ortadan kaldırır. Geçmiş senelerdeki faturala kolaylıkla ulaşılabilir.
- e-Faturalar, muhasebe sistemiyle de entegre edilebilir. Böylelikle, muhasebeci ile çalışma kolaylaşır.
- Gereksiz kağıt israfının önüne geçerek, doğaya katkıda bulunabilirsiniz.
İhracat İçin E-fatura nasıl kesilir?
Yurt dışına ihracatta elektronik ortamda hazırlanan faturalara ihracat e-Fatura (e-ihracat faturası) denir.
Yurt dışı ülkeleri için hazırlanan e-Fatura, ülkenin mevzuatına uygun olarak kesilmelidir. Gönderilecek ülkenin mevzuatına göre, e-Fatura kabul ediliyorsa, e-Fatura’nın kağıt çıktısı damga ve kaşeli olarak verilmelidir.
İhracat e-Faturasını düzenlemek için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan uygulamalar ya da ayrı bir entegre program kullanılmalıdır. Satışlarda, e-fatura alıcısı bölümüne bakanlığın adı yazılmalıdır.
Mükellef ya da firmalar, mali mühür için başvuru yaptıklarında, e-ihracat faturaları için ilk adım atılmış oluyor. Mali mühür onaylandıktan sonra, Gelir İdaresi Başkanlığı’na elektronik ortamdan başvuru yapılıyor. Başvuru için bazı entegrasyon sistemleri kullanılıyor. Bu sistemlerde imzalama ve mali mühür işlemleri de dijital ortamda hazırlanıyor. E-ihracat faturalandırılması için imza kullanma yetkisine, hesap aktivasyonundan sonra ulaşılabiliyor.
E-İhracat Faturası Keserken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Tüm bilgiler eksiksiz ve doğru girilmelidir.
- Ürün ya da malın tanımı aynen yazılmalıdır.
- Yurt içi satışlarda KDV’li fatura düzenlenirken, e-ihracat faturası KDV’siz olarak düzenlenmelidir.
-
Gümrük beyannamesi ve e-Fatura arasında fark olmamalıdır, bilgiler aynı şekilde girilmelidir.
-
E-arşiv mükellefleri, hizmet ihracatında e-arşiv faturası kullanmıyorsa, basılı fatura kesebilir.
-
E-ihracat fatura iptalinde, satış iptalinin gerçekleştiği tarih ve saat, iade edilen mal ve ürüne ilişkin bilgiler doğru olarak düzenlenmelidir.
E-İhracat faturasında hangi alanlar bulunur?
Ürün miktarı (kilo, adet vb.), ürünün birim fiyatı, satış bedeli (miktar x birim fiyat),satıcının vergi dairesi ve vergi numarası ,alıcının kendi ülkesinde geçerli olan vergi kimlik numarası, ürünü satın alan firmanın unvanı ve bilgileri, ürünün teslim yeri ,ödeme şekli ve şartları (peşin, taksit vb.),ödeme yapılacak hesap numarası, mal hizmet satırları için gümrük takip numarası, teslim şartı, eşyanın bulunduğu kabın numarası, adedi, cinsi, nevi ve markası, GTİP numarası, eşyanın gönderilme şekli (hava yolu, kara yolu vb.)
E-Fatura Nasıl Kullanılır?
E-Fatura kullanabilmek için ilk olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) kayıt olunmalıdır. Şirketin, Mali Mühür Sertifikası alabilmesi için başvuruda bulunulmalıdır. Bu mühür Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenir.
Gerekli bilgiler girilip onay alındıktan sonra, gerekli entegrasyon sistemlerini kullanarak, e-fatura kesebilirsiniz.
Kimler e-fatura kesebilir?
Anonim şirketler, limited şirketler, gerçek/şahıs şirketleri kısacası şirket statüsünde bulunan herkes, e-faturayı kullanabilir. Bunun dışında e-Fatura zorunluluğu olan şirketler de vardır. 2022 yılında 3 milyon TL ve üzeri brüt satışı, cirosu olan tüm mükelleflerin 1 Temmuz 2023’e kadar e-faturaya geçme zorunluluğu vardır. Bu mükellefler arasında sektör ayrımı bulunmamaktadır.
Emlakçı nasıl olunur? Emlakçı olma şartları nelerdir?Ev, arsa, dükkan gibi taşınmaz mülkleri alırken ya da satarken emlakçıya ihtiyaç duyarız. Emlakçılık, son derece gerekli ve popüler bir meslektir. Peki emlakçı nasıl olunur? Emlakçı olma şartları nelerdir? Emlak ofisi nasıl açılır? İşte tüm bu soruların cevabı haberimizde...