Döviz Kuru Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Döviz Alış - Satış Nedir?
Ulusal paranın yabancı para birimi karşısındaki değerini ifade eden döviz kuru hakkında merak edilen döviz alış, döviz satış, döviz kuru sistemlerinden esnek piyasa, sabit kur, denetimli kur gibi sıkça merak edilen kavramları açıkladık.
Dövizi , en basitiyle yabancı
ülkelerin paraları olarak
tanımlayabiliriz. Döviz kuru, herhangi bir
ülkenin para
biriminin başka
bir ülke para
birimi cinsinden
fiyatı olarak adlandırılıyor.
Döviz kuru işlemleri alış ve satış kuru olmak üzere 2 şekilde
gerçekleşiyor.
Döviz Alış Nedir?
Alış kuru, dövizin veya naktin alışı sırasında kullanılan fiyat.
Bu, döviz bürosu ya da bankalardan TL karşılığında döviz
aldığınızda gerçekleşem işleme deniyor.
Döviz Satış Nedir?
Satış kuru ise, dövizin ya da naktin satışında kullanılan fiyatı gösteriyor. Elinizde bulunan dövizi bankalar veya döviz bürosu aracılığıyla Türk Lirasına çevirme işlemi anlamına geliyor.
Döviz Kuru Sistemleri
Türkiye’de kurlar 3 farklı şekilde uygulanıyor. Bunlar, Merkez Bankası, bankalar ve özel finans kurumları, serbest piyasa kurları. Merkez Bankası kurlara üç şekilde müdahalede bulunuyor:
1. Esnek Piyasa Döviz Kuru
Merkez Bankasının piyasaya müdahale etmeden önce kurun serbest bir biçimde dalgalanmasına müsaade ettiği sistem.
2. Sabit Kur Sistemi
Merkez Bankası dövize müdahalede bulunarak kuru sabit bir dengeye getirdiği sistem.
3. Denetimli Kur Sistemi
Merkez Bankası’nın kur dalgalanmalarını kontrol altına almayı amaçladığı sistem.
Dövizi Nasıl Kullanmalıyız?
Yatırım denince birçok kişinin aklına döviz almak geliyor ama geliriniz döviz değilse, dövize yatırım yapmak riskli olabilir. Yurtdışına çıkma, yurtdışında eğitim, tatil, döviz ile harcama hedefiniz varsa o ülkenin parasını biriktirebilirsiniz.
Döviz geliriniz yoksa, döviz borcunuz ya da harcamınız yoksa, paranızı dövize çevirmeden önce iyi düşünmelisiniz çünkü dövizin gidişatını etkileyen çokça etken var. Uzmanlar bile hepsini kestiremiyebiliyor. Birçok yatırım aracı daha olduğunu hatırlayıp iyi araştırmalısınız.
Parayı tek bir yatırım aracında tutmaktansa, farklı vadelere ya da risklere göre bir sepet oluşturabilirsiniz. Yatırıma karar vermeden önce iyice araştırın, bilgi edinin ve uzmana danışın.
Yatırım Uzmanınız Kim?Her gün, tanımadığımız birilerinden yatırım tavsiyesi alıyoruz. Takside, berberde, kahvede olanları geçtim, bankada, aracı kurumda, radyoda, televizyonda, gazetede pek çok “uzman” bize paramızı nereye yatırmamız gerektiğini söylüyor. İyi de, kim bunlar?