Ekonomi

Dikkat! Hangi sorumluluklar kiracıya hangi sorumluluklar ev sahibine aittir?

Ülkemizde birçok insan ya kiracı ya da evini kiraya veren ev sahibi konumundadır. İkisi tarafından da kanunla çerçevelendirilmiş yükümlülükler vardır. Ancak ne var ki günümüzde hala hangi yükümlülük kime ait doğru dürüst bilinmemektedir. Kim neyi üstlenmeli öğrenmek istiyor misiniz?

Kış mevsiminin kapıya dayanması ile vukua gelen bazı sorunlar var. Örneğin kombi petek bakımı kim tarafından çözüme kavuşturulmalı sorusu vatandaşın zihnini yormaya başladı. Ki sorunlar bunlarla da bitmiyor. Çatı tamiri, asansör tamiri, mantolama giderleri, genel konut giderleri gibi pek çok konu ev sahibi ile kiracı arasında çatışmalara sebep olabiliyor.

Çünkü hangi görev kime ait tam anlamı ile bilinmiyor. Anlaşmazlıklar meydana gelince de mecburen arabulucuya gidiliyor. Aslında arabulucuya bile hangi tarafın gitmesi gerektiği tartışma konusu olmuş durumda. Halbuki Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince kim neyden sorumlu olduğunu bilebilir.

Kanun ev sahiplerine ve kiracılara ne diyor?


 Kat Mülkiyeti Kanunu ve Borçlar kanunu gereğince kiralanan konutun temizliği, genel bakımı, demirbaşları koruma görevi kiracıya aittir. Bununla birlikte kombi petek temizliği de kiracı tarafından karşılanmalıdır. Ancak parça değişikliği, parça yenileme gibi işler kiracının değil ev sahibinin sorumluluğundadır.

Genel olarak tamirat ve parça yenileme yükümlülüğü ev sahibine aittir. Ama bozulan parça kiracıdan kaynaklı olmuş ise bedeli kiracı öder. Yani örneğin normalde kombi değişimi ev sahibine aittir. Fakat kombinin zarar görme sebebi kirası ise haliyle masrafı kiracı karşılar.

Çağırılan servis gerekli kontrolleri yaptıktan sonra saptanan arızanın sorumlusu kimse masrafları o taraf karşılıyor. Genel olarak bakım ve tadilat konularında taraflar arasında problem çıkmaması adına kira kontratına ıslak imzalı yazılı bilgilendirmenin olması önemli bir husustur.

Kiracıların ve sahiplerinin bilmesi gerekenler!

Acil olmayan tadilat işlemlerinde mülkiyet sahibi sorumlu tutulmaz. Çatı bakımında ise kiracı gereken bedeli ödedikten sonra kira tutarından bakım tutarını çıkarabilir.

Çatı, baca, yağmur olukları, emniyet merdivenleri gibi yerler bina için ortak kullanım alanlarıdır. Bu yerlerden tüm kat sahipleri sorumlu tutulmaktadır.

Bu sebeple ortak alanlarda yapılması gereken acil tamirat işlerinde mülkiyet sahiplerinin sorumluluk alması gerekiyor. Asansör masrafları da kiracı ve ev sahibi arasında tartışma konusu olabilir.  Kanunen binanın bakımın giderlerinden konutun sahibi sorumludur. Bu sebeple kira kontratında farklı bir madde yoksa masraflar kiracıya ait olmaz.