Ekonomi

Cam balkon sahiplerini ilgilendiren cezai yaptırımların belirlendiği açıklama yapıldı!

Evlerinde cam balkonu tercih edenleri ilgilendiren karar açıklandı. Yargıtay, cam balkon inşaatlarını ilgilendiren cezai yaptırımı açıkladı.

Yargıtay'dan cam balkon tercih edenler için önemli bir açıklama yapıldı. Açıklama içerisinde komşu ilişkilerine dikkat etmeyenler için ceza sorunu ile karşılaşılabileceği bilgisi yer alıyor. Binalardaki balkonlar dış cepheden pay alarak binanın ortak alanları arasında bulunuyor. Ortak alan olarak kabul edilmesinin en önemli sebebi ise diğer odalardan farklı olarak dış cepheden pay alması olarak açıklanıyor. Öte yandan balkonunda tadilat ve değişim yaptırmak isteyen kişilerin, kat maliklerinin beşte dördünün yazılı iznini alması gerekiyor. Peki, Yargıtay tarafından açıklanan karara göre cam balkon hakkında alınan cezai karar nedir? İşte, merak edilen detaylar...

Cam bolkan kaçak yapı sayılıyor! 

Apartmanda yaşayan sakinlerinin izninin alınmadığında cam balkon kaçak yapı sayılıyor
Binaların balkonları, dış cepheden pay alması sebep gösterilerek binanın ortak alanları arasında sayılıyor. Bu sebeple balkonunda bir değişim yapmak isteyenlerin bu konuyu göz önünde bulundurması gerekiyor. Yapılacak olan tadilat ve değişimlerde apartmanda yaşamakta olan kat maliklerinin beşte dördünün iznini alması gerekiyor. Öte yandan iznin alınmadığı durumlarda cam balkon kaçak yapı haline gelmiş oluyor.

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2015/6244 Esas ve 2016/2299 numaralı karar ile cam balkon konusunu ilgilendiren emsal kararı açıkladı. Emsal karar ise şöyle geçiyor; Temyiz istemenin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü: Davacı vekili dava dilekçesinde, davalıya ait 42 numaralı bağımsız bölümde projeye aykırı olarak kapatılan açık balkonun eski hale getirilmesini istemiş, mahkemece davanın reddini karar verilmiştir.

Cam balkon Yargıtay kararı detayları

Yargıtay tarafından açıklanan emsal karar detayları ise şöyle; 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası'nın 19. Maddesinin birinci fıkrasında kat maliklerinin anı taşınmazın mimari durumunu titizlikle korumaya mecbur oldukları belirtildikten sonra ikinci fıkrada da kat maliklerinden birinin bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana taşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesis ve değişiklik yaptıramayacağı öngörülmüştür.