Bir fikir 2 yılda 140 milyon TL oldu
Başarılı girişimler kısa sürede büyük yol kat ediyor. Bunun son örneğini ebeveynler için online danışmanlık fikrini hayata geçiren girişim yaşadı. 15 bin TL sermaye ile 2 yıl önce kuran girişim, yatırımcılardan aldığı destekle 140 milyon TL'lik değerlemeye ulaştı. İşte o girişimin öyküsü...
Kendi işinin patronu olmak için yola çıkan girişimcilere birçok
kurum tarafından finans ve altyapı desteği sağlanıyor. Verilen
destekler henüz kuluçka dönemindeki girişimlerin hayatta kalmasını
sağlamaya odaklı ve bazıları tamamen geri ödemesiz. Kendi iş
modelini yaratan ve mevcut sorunlara çözüm getiren yenilikçi
fikirlere imza atan girişimciler, çok hızlı bir şekilde mesafe kat
edebiliyor. Bunun son örneğini, ebeveynler ve yetişkinler için
online danışmanlık platformu olan Kidolog
yaşadı.
Gebelik dönemi öncesi, gebelik dönemi ve çocuklarını 18 yaşına
getirene kadarki süreçte ailelere ihtiyaç duyabilecekleri
kategorilerde online uzman desteği sunma fikriyle hayata geçirilen
Kidolog, 2021 yılının Şubat ayında 15 bin TL sermaye ile kuruldu.
Kidolog, iki yıldan kısa bir sürede aldığı yatırımlarla yaklaşık
140 milyon TL'lik değerlemeye ulaştı. Son olarak Founder One,
geçtiğimiz günlerde aile teknolojisi girişimi Kidolog'a 3,5 milyon
TL yatırım yaptığını duyurdu. Girişim aynı zamanda çocukların
gelişim sürecini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için dil,
motor kabiliyetleri ve psikolojik gelişimlerinin düzenli takibini
yaparak gerekli durumlarda erken müdahale programıyla çocukların
gelişimine katkı sağlıyor.
Founder One'ın ilk yatırımını yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Founder One Yatırım Komitesi Üyesi ve Genel Müdür'ü Ali Şahin, “Türkiye Girişimcilik Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı olarak, Maxis Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi iş birliğiyle girişimleri desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
Kidolog Kurucu Ortağı ve CEO'su Eray Uğurelli, söz konusu yatırım turunun, şirket için çok önemli bir büyüme döneminin de başlangıcı olacağını ifade ederken, “Şubat 2021'de 15 bin TL sermaye ile kurduğumuz Kidolog, iki yıldan kısa bir sürede yaklaşık 140 milyon TL'lik değerlemeye ulaştı. Bu yolculukta bizlere destek veren tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Aldığımız bu yatırım, dünyanın önde gelen etki girişimlerinden biri olma yolunda bizlere çok büyük bir güç verecek” şeklinde konuştu.
GİRİŞİMCİ NASIL BAŞARILI OLUR?
Bir girişimin başarıya ulaşması için en önemli şart, pazar analizinin doğru yapılmasıdır. Fikir aşamasında ya da var olan bir üründe değişiklik yapmaya odaklı bir proje geliştiriyorsanız, başarının en önemli parçası; girişimin hitap edeceği pazarı tanımak ve bilgiye dayanan kararlar alabilmektir.
Pazara ilişkin net ve güçlü bir bakış açısına sahip olmak, ayrıca ürün/hizmetinize, pazarlama stratejinize daha iyi odaklanmanızı ve yatırımcılar ile olası müşteriler gibi başkalarını da yanınıza çekmeye ikna etmenizi sağlayacaktır.
Pazar analizi yaparken kullanabileceğiniz en etkili yöntem de SWOT analizidir. SWOT analizi SWOT analizi İngilizcedeki baş harfleriyle Güçlülükler (Strengths), Zayıflıklar (Weaknesses), Fırsatlar (Opportunities) ve Tehditlere (Threats) bakan bir stratejik analiz yöntemidir. Bu analiz sadee startup dünyasıyla sınırlı değildir ve herhangi bir işletmenin ömrü süresince farklı zamanlarda kullanılabilir. İşletme stratejinizi ve rekabet avantajınızı öğrenmek ya da işe girişip girişmemeniz gerektiğini anlamak için faydalı bir araçtır.
Bir SWOT analizine başlarken karşılaşacağınız birkaç soru şöyle:
-Sektördeki diğerlerine karşı güçlü bir rekabet avantajınız var mı?
- Bu ürün ya da hizmet türünü piyasaya sunacak ilk isim misiniz ya da ilklerin arasında mı yer alıyorsunuz?
-Ürününüz net bir sosyal ya da çevresel fayda sağlıyor mu?
- Dünyada önemli bir konudan bahsetmek için ürün ya da hizmetinizi bir platform olarak kullanabilir ve dünyada pozitif değişim yaratabilir misiniz? Topluma olan sorumluluğunu kabul eden ve önemli konularda ısrarcı olabilen markalar, en tepeye yükselenler olacak.
-Faydalanabileceğiniz büyüyen pazar trendleri var mı? Örneğin eğer vegan ürünler üretiyorsanız veganlığın artışı ya da ete alternatif ürünler geliştiriyorsanız et tüketimini azaltan insan sayısının artması buna bir örnektir.
-İşletme fikriniz diğer rakipler tarafından kopyalanabilir mi?
-İşletmenizi önemli ölçüde etkileyebilecek çevresel tehditler var mı?
-Ürün ya da hizmette kesinti yaşanma ihtimali var mı?
-Ürün ya da hizmetin sürdürülebilirlik yönü zayıf mı?
Birikimin en kârlısı nasıl yapılır?En kârlı birikim nasıl yapılır? diye araştırma yapıyorsanız şu püf noktalarına dikkat edebilirsiniz: Harcamaları belirleyin, net hedefler koyun, tasarruf yapın ve yatırım araçlarından birine düzenli yatırım yapın.