Ekonomi

Bakan Şimşek: Canlı Yayında Enflasyondan Cari Açığa Kadar Önemli Değerlendirmelerde Bulundu!

Şimşek ülke ekonomisi hakkında canlı yayında önemli açıklamalar yaparak, “enflasyon düşüyor, mayısta zirveye çıktı zirveden bu yana enflasyonda 26 puan düşüş var. Enflasyon düşmeye devam edecek” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Enflasyon Düşmeye Devam Edecek" diyerek, ülke ekonomisi hakkında canlı yayında açıklamalarda bulundu. Şimşek 100 bin liralık kredi kartı limitine 750 liralık vergi alınacağı konusuna açıklama yaparken, aynı zamanda enflasyonu düşürmek için kararlı olduklarını da belirtti.

"Enflasyon Düşmeye Devam Edecek"

Bakan Şimşek ülke ekonomisi hakkında NTV canlı yayında açıklamada: “Enflasyon düşüyor, mayısta zirveye çıktı zirveden bu yana enflasyonda 26 puan düşüş var. Enflasyon düşmeye devam edecek. Anacak Enflasyondaki düşüş ile fiyatlardaki düşüş aynı şey değil” diyerek şu bilgileri aktardı.

“Enflasyondaki düşüş ile fiyatlardaki düşüş aynı şey değil” diyen Şimşek,100 liralık bir malın fiyatı 165 lira oldu. Bu senenin sonu itibarıyla yüzde 42 oldu. Yani, 100 liralık ortalama setin fiyatı 142 lira oldu. Fiyat artışında birlikte yavaşlama var biz bu programda kararlıyız. Nokta tahmin önemli değil, önemli olan gittiğiniz yoldur. Bu program sonuç veriyor, enflasyonu düşüreceğiz. 1-2 puan aşağıda, 1-2 puan yukarıda olabilir” dedi.

Şimşek yapmış olduğu açıklamasında, geçen sene ekim ayında oraya çıkan verilere dikkat çekerek, “70 ekonomiste sorduğumuzda 12 ay sonraki enflasyon yüzde 45, 24 ay sonra yüzde 26 civarında olacağı yönünde olurken, Ekim ayında 12 ay sonra enflasyon ne olacak diye sorduğunda ise yüzde 27 olacak. 24 ay sonra sorduğumuzda da yüzde 18 civarında olacak diyorlar” diyerek bu konuda kararlı olduklarını belirtti.

Ayrıca, Türkiye'nin turizm alanındaki önemli başarısını vurgulayan Şimşek 1980'lerden bu yana turizm gelirlerinin 300 milyon dolardan 60 milyar doların üzerine çıkması, Türkiye'yi dünya turizm sıralamasında ilk 5 ülke arasına girmesini sağladığına dikkat çekerek, bu başarı, Türkiye'nin turizm haritasındaki yok sayılamaz bir konuma geldiğini göstermekte olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Cari Açık Sorunu ve Çözüm Yolları

Türkiye'nin en önemli ekonomik sorunlarından biri olan cari açığı ile ilgili açıklama yapan Şimşek Cari açığın, Türkiye'nin dışa bağımlılığını artırarak ülkeyi dış şoklara karşı savunmasız hale getirdiğini ve makro ekonomik istikrarı tehdit ettiğini belirterek, cari açığı azaltmak için önemli adımlar attığını vurguladı.

Bu adımlar arasında, sanayi üretimini teşvik etmek ve ithal ikamesini gerçekleştirmek için belirlenen 284 ürüne yönelik uzun vadeli ve uygun koşullarda kredi imkanları sağlamanın yer aldığı belirtilerek, Türkiye'nin dış ticaret açığı önemli ölçüde azaltılarak cari açığın sürdürülebilir bir seviyeye getirilmesi hedeflediklerini belirtti.

Şuaralar gündemde olan, Savunma Sanayi fonu ile ilişkin açıklama yapan Şimşek, söz konusu kaynağın bütçeye değil fona gideceğini belirterek. “Bu fon bütçe açığı için hazırlanmış bir tasarı değil. Kredi kartlarından aktarılacak kaynak” dedi.