Ekonomi

Altını Yastık Altından Çıkartmanın Faydaları

Düğünlerde takılan altınlar, kadınların ziynetleri ve günlerde toplanan altınlar çoğunlukla “yastık altı” denilir. Evin çeşitli yerlerinde, bin bir zeka gerektiren usullerle saklamaya çalışırız.  

Tabii bunun sebebi alışkanlık, altının fiziki olarak elimizde olmasının verdiği güven vb. Oysa yastık altı altının ne bireye ne de ülkeye bir faydası var. Altını yastık altından çıkardığınızda ise altın piyasaya çıkar, sisteme dahil olur, yatırımlara yönlendirilir ve yatırımlara kanalize olur.

Peki ya riskler? 

En son haberlerde; bir kadının, altınlarını buzlukta dondurulmuş sebzelerle birlikte sakladığını, kızının, buzluğu temizlerken tüm altınları, dondurulmuş gıdalarla birlikte attığını duymuştum. 

Bu tür risklerin yanı sıra alırken sahte olma ihtimali,  hırsızlık, yangın, deprem vb durumlarda yaşanılan zorluklar da var. Hayatınızı kolaylaştırmak için ise bankaların altın hesapları var. İster sadece hesapta güvenle durması için isterseniz üstüne bir de getiri veren hesap çeşitleri var. Bankalar ve finans kuruluşları, riski sevmeyen ve riskten korunmak isteyen yatırımcılara yönelik sürekli yeni finansal ürünler çıkarıyorlar. Altın cari hesabı, altına altın katan hesap, altın birikim hesabı, ziynet altın katılma hesabı, birikimli altına katılma hesapları var. Kısaca anlatmak gerekirse:

Altın cari hesaplarında: Miligram bazında da olsa anında alış ve satış yapabiliyorsunuz. TL, USD, EURO karşılığında alabiliyorsunuz.

Altına altın katan hesapta, yatırdığınız altın reel sektörlerde değerlenip (faizsiz olarak) elde edilen kar, yine altın olarak hesabınıza geçer. Elde ettiğiniz karın %85’i sizin %15’i kuruma ait oluyor. Vade olarak aylık hesap tercih ettiğinizde 100 gr, üç ay ve bir yıl arası bir vade belirlediğinizde ise 10 gr altın ile hesap açtırabiliyorsunuz. Bu hesapta getiri üzerinden devlet %15 stopaj kesintisi yapıyor.

Altın birikim hesabında ise bankanıza otomatik talimat verirseniz, ruhunuz bile duymadan düzenli olarak altınlarınız hesabınızda birikir. 

Ziynet birikimli hesap ise düğünlerde takılan altın takılar veya satın aldığınız ziynet altınları için var. Bu altınları tutmak size riskli geliyorsa iyi bir alternatif. Bankanızın altın günlerinde, altın eksperleri, getirdiğiniz ziynetlerdeki has altın miktarını belirler. Belirlenen bu has altın miktarı, mevcut saflık derecesine göre 24 ayar altın cinsinden banka hesabınıza geçer. En az 10 gr altın ile hesap açılmaktadır. Bu hesabın 95/5 paylaşım oranlı kar getirisi de var. Yani altının getirisinin %95’i sizin, %5’i kurum arasında paylaşılıyor. Üç ay ile bir yıl arasında değişen vadesi var. Bu hesapta da devlet getiri üzerinden %15 stopaj alıyor.

Birikimli Altın katılma hesabı, uzun vadeli, küçük birikimlerini altın olarak değerlendirmek isteyenler için ideal. Yatırım süresi 3 yıl ile 10 yıl arasında belirleyebiliyorsunuz. Otomatik talimat verebiliyorsunuz. 10 gr altın hesap açtırmak için yeterli. İhtiyacınız olduğu zaman hesaptan 3 defa veya yatırdığınız paranın yarısı kadarını çekebilirsiniz. Finansal olarak zor durumda olduğunuzda vadesi dolana kadar beş ödeme yapmama imkanı tanıyor.

Tüm bunların yanında Altın hesabınız Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kapsamında 100 bin TL’ye kadar devlet güvencesi altında.