Altın ve Mevduat Faizi Yarışı Kızışıyor! Uzmandan "Mevduat Getirisi Birinciliğe Yükselebilir" Yorumu
Altın ve Mevduat faizi yarışı hız kesmeden devam ederken, altın ile mevduat faizi arasındaki getiri yarışı merak ediliyor. Ekonomist Hikmet Baydar ise mevcut durumu tek tek değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu. İşte altın ve mevduat faizi rekabetindeki son durum:
TCMB uyguladığı sıkı para politikasının ardından bankaların
mevduat faiz oranlarında yaşanan artış dikkat çekiyor. Yüzde 50
seviyesini aşan mevduat faizleri, parasını enflasyondan korumak
isteyen yatırımcılar için cazip bir alternatif sunarken, altın ile
mevduat faizi arasındaki getiri yarışı merak ediliyor.
Mevduat Faizleri Yüzde 50'yi Aştı
Mart ayındaki siyasi gelişmelerin de etkisiyle TCMB'nin faiz
artırma kararları, bankaların kredi ve mevduat faizlerini yukarı
yönlü revize etmesine neden oldu. 17 Nisan'daki Para Politikası
Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinin yüzde 46'ya
yükseltilmesinin ardından mevduat faizleri yüzde 50 civarına
çıktı.
Bu hafta bazı bankaların mevduat faiz oranlarını daha da yukarı çekerek yüzde 50'nin üzerine çıktığı görüldü. Bir özel bankanın mevduat faizini yüzde 52 olarak güncellemesi, piyasadaki rekabeti gözler önüne serdi. Bankaların özellikle yeni müşterilere yönelik yüksek oranlar sunması dikkat çekiyor.
Ekonomist Baydar: Faiz Yükselişinin Nedenleri ve Beklentiler
Ekonomist Hikmet Baydar, Milliyet'e yaptığı açıklamalarda, Merkez Bankası'nın sıkı para politikasını kararlılıkla sürdüreceğini belirtti. Baydar, dövize yönelim ve ciddi tahvil portföyünün boşaltılmasının Merkez Bankası'nı faiz artırmaya ve piyasadaki likiditeyi sıkılaştırmaya zorladığını ifade etti.
Satılan tahvilleri alan bankaların likidite sıkıntısı yaşadığını kaydeden Baydar, bankaların mevduat faizlerini neden yüzde 50'nin üzerine çektiğini şöyle açıkladı: "Geçici olarak kısa vadeli faizleri yükseltmek zorunda kalabilmekte, kaynak oluşturmak için yeni müşterilere özel oran uygulayabilmektedir. Kısa vadeli mevduat oranlarında birkaç bankanın yüzde 50’nin üzerine çıkmasının ana sebebi de bu olabilir."
Baydar, dövize yönelen mevduatların kredileri zorlayabileceği için bankaların Türk Lirası'nda kalmayı cazip hale getirmek amacıyla faizleri yüksek tutabileceğini belirterek, tahvil satışları ve dövize yönelim kesildiğinde mevduat faizlerindeki yükselişin durabileceğini söyledi.
“100 Bin Liranın Getirisi ve Mevduatın Cazibesi”
100 bin liralık bir mevduatın 32 günlük vadede sağlayacağı net kazancın 3.948 TL olduğunu hesaplayan Baydar, vade sonunda yatırımcının eline ana para ile birlikte net 103.948 TL geçeceğini belirtti.
Baydar, tahvil satışları nedeniyle yaşanan faiz yükselişini enflasyon hedefine doğru ilerlerken yaşanan bir "yol kazasına" benzeterek, mevcut getirilerin dünya genelinde başka hiçbir yerde olamayacak kadar yüksek reel getiriler sunduğunu ve son derece cazip olduğunu vurguladı. Mevduat kazançlarının, dönemsel getirisinin üzerine çıkmayan enflasyon nedeniyle enflasyona karşı koruma sağlayabildiğini ifade etti.
Mevduat Getirisi Birinciliğe Yükselebilir
TÜİK verilerine göre Mart sonu itibarıyla mevduat faizinin 3 aylık dönemde Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ne göre yüzde 3.64, Tüketici Fiyat Endeksi'ne göre ise yüzde 0.97 reel getiri sağlayarak külçe altından sonra ikinci sırada yer aldığını belirten Baydar, ons altında yaşanan satışlar nedeniyle mevduat getirisinin birinciliğe yükselebileceği yorumunda bulundu. Bu durum, altın ve mevduat faizi arasındaki rekabetin önümüzdeki dönemde daha da artabileceğine işaret ediyor.
NOT: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.