Ekonomi

ABD’de 2021'in En Öne Çıkan 10 Yatırım Trendi

En popüler trendler, pandemi etkilerinin küresel pazarlarda kazananlar ve kaybedenler listesini nasıl radikal bir şekilde yeniden şekillendirebileceğine odaklanıyor.

COVID-19 salgını, başta dijital teknolojilerin benimsenmesi ve hükümetin ekonomideki genişleyen rolü olmak üzere önemli küresel eğilimleri hızlandırdı. 2021’de öne çıkan trendler; enflasyon, kolay para, dolar ve yükselen piyasalar için beklentileri yeniden şekillendirerek ve küresel piyasa kazananları ve kaybedenlerinin profilini yeniden şekillendirerek bu temaların nasıl gelişeceğine bakar.

1. Hantallaşan Piyasalar ve Yükselen Ekonomi

Anketler, yatırımcıların bu kez ekonominin toparlandığı bir ortamda finansal piyasalar için güçlü bir yıl daha beklediklerini gösteriyor. Yarı yarıya haklı olabilirler. Ekonomik toparlanma muhtemelen devam edecek, ancak piyasalar üç temel nedenden dolayı kolayca yatay hareket etmeye başlayabilir. Muazzam teşvikler ekonomileri canlandırmaya devam ediyor, ancak enflasyonu diriltmek ve tahvil getirilerini artırmakla da tehdit ediyor ve hisse senetleri için çoğu yatırımcının düşündüğünden daha kötü sonuçlar doğuruyor. Birçoğu borsalara giren 2020’deki tasarruf artışının, özellikle pandemi yavaşladıkça ve tüketiciler yeniden harcamaya başladığında devam etmesi pek mümkün değil. Ayrıca, yatırımcılar pandemiyi geçici bir doğal afet olarak görmeye erken başladılar ve sonu şimdiden rekor düzeyde yüksek değerlemelerle fiyatlandı.

2. Dip Enflasyon

Koronavirüs çıktığında, karar mekanizmaları rekor bir hızda daha fazla para basmanın ve borçlanmanın, neredeyse kırk yıldır uyuyan tüketici fiyat enflasyonunu canlandırmayacağından emindi. Ancak dört faktör enflasyonu diriltmeyi tehdit ediyor:

Nüfus azalması: Küresel çalışma çağındaki nüfustaki büyüme düşüyor ve azalan işgücü arzı ücretleri artırma eğiliminde.

Deglobalizasyon: 2008 mali krizinden bu yana küresel ticaretteki yavaşlayan büyüme rekabeti azaltmaya devam ediyor.

Azalan üretkenlik: Kısmen hükümetlerin verimsiz şirketleri kurtarmasının yol açtığı küresel düşüş, işletmelerin maliyetlerini yükseltiyor ve tüketici fiyatlarını yükseltiyor.

Borç: Pandemi teşvik paketleri için ödenecek trilyonlar da dahil olmak üzere artan hükümet borcu, enflasyonu yeniden uyandıran sarsıntı olabilir. 

3. Konuta Olan Talep

Enflasyon yaklaşırken, yatırımcılar konut da dahil olmak üzere geleneksel korunma yöntemlerine yöneliyor. 2020'de neredeyse tüm gelişmiş ülkelerde ev fiyatları yükseldi ve bu yükselişin sürebileceğine inanmak için nedenler var.

Dünya merkez bankalarının yüzde doksanı kısa vadeli faiz oranlarını rekor düşük seviyelere indirdi ve bu da 30 yıllık ipotek oranlarını rekor düşük seviyelere itti. ABD'de %3'ün altında ve Avrupa'da daha da düşük. Arz tarafında, satışa hazır mevcut tek ailelik evlerin stoğu, yetişkin nüfusa göre tüm zamanların en düşük seviyesinde. Pandemi sona erdikten sonra, dar alanlardan bıkmış genç ailelerden gelen konut talebi baskısı, ev fiyatlarını artırmaya devam edebilir.

4. Tükenen Kolay Para 

Tüketici fiyat enflasyonunun potansiyel dönüşü, merkez bankalarını politikalarını yeniden sıkılaştırmaya zorlayabilir, bunun ilk önce azalan tahvil alımı (yüksek oranlarda değil) şeklinde gelmesi bekleniyor. Ölçeğe dair bir fikir vermek gerekirse: Geçen yıl merkez bankalarının satın aldığı 8 trilyon dolarlık varlık, 2019'da satın aldıklarının 40 katıydı. Kısmi normale dönüş bile piyasalar üzerinde çarpıcı bir etki yapabilir.

5. Dolar Sonrası Dünya

ABD 2020'de trilyonlarca dolarlık yeni teşvik harcaması yaparken, dünyanın geri kalanına olan borçları GSYİH'nın %50'sinin çok üzerine çıktı. Bu genellikle finansal krizleri tetikleyen bir seviye. Bugün dolar, rezerv para birimi; ancak geçmişte bu gıpta edilen statüye sahip olan imparatorluklar, dünyanın geri kalanı faturalarını ödeyebileceklerine olan güvenini kaybettiğinde bocaladı.

Şimdiye kadar, ABD'deki karar mekanizmaları dolara ciddi bir rakip görmediler. Ancak 2020'nin büyük sürprizi, Bitcoin'in hem bir değer saklama aracı (altın için dijital bir seçenek) hem de bir değişim aracı (dolara karşı dijital bir seçenek) olarak ortaya çıkmasıydı. Şüphe edeni hala çok, ancak Y kuşağının kripto para birimine sahip olma olasılığı X kuşağına göre yaklaşık 10 kat daha fazla ve bir gün hangi para biriminin doların yerini alacağına genç nesiller karar verecek.

6. Bir Emtia Canlanması

1850'lerde kayıtlar başladığından beri emtia fiyatları reel olarak istikrarlı bir şekilde düştü, ancak bu uzun düşüş on yılda bir görülen patlamalarla vurgulandı. Şimdi bunlardan bir tanesine giriyor olabiliriz.

Birincisi, dolar zaten zayıflamaya başladı ve en azından 1980'e geri dönersek, düşen dolar bakırdan buğdaya kadar küresel emtia fiyatlarını artırma eğilimindedir. Diğer bir neden de Bitcoin'den hisse senetlerine kadar olan varlıkların değerlemeleri rekor seviyelere yakın veya rekor seviyedeyken, emtialar bir istisnadır. Düşüşteki on yıldan sonra, son derece çekici görünürler. Ayrıca, 2010'lardaki zayıf fiyatlar, petrol sahalarından bakır madenlerine kadar her şeyde hafif yatırım ve arz kesintilerine yol açtı. Pandemi sonrası toparlanmada artan talep ile sıkı arzı birleştirirseniz, emtia fiyatlarındaki canlanma tarifine sahip olursunuz.

7. Gelişmekte Olan Piyasaların Dönüşü

Emtia fiyatlarındaki canlanmadan başlayarak, gelişmekte olan piyasalarda bir geri dönüş beklemek için dört ana neden görüyoruz. Büyüme için emtia ihracatına dayanan birçok gelişmekte olan piyasa, bu ihracat fiyatları yükseldiğinde gelişme eğilimindedir. Hem ihracat hem de imalat küresel ekonomide payı olarak küçülmesine rağmen, Doğu Avrupa ve Güneydoğu Asya'da yoğunlaşan seçkin birkaç gelişmekte olan ülke hala ihracata dayalı imalat sayesinde büyüyor. Salgının neden olduğu mali sıkıntı, Endonezya ve Hindistan'dan Suudi Arabistan, Mısır ve Brezilya'ya kadar gelişmekte olan ülkeleri piyasa dostu ekonomik reformlar dalgasına bastırmaya zorluyor. Son olarak, pandemi her yerde İnternet teknolojisinin benimsenmesini hızlandırıyor, ancak bu dijital devrim en hızlı şekilde ortaya çıkıyor ve gelişmekte olan pazarlarda büyümeye en büyük desteği sağlıyor.

Bugün, gelişmekte olan piyasalar küresel GSYİH'nın %36'sını ve küresel borsanın sadece %12'sini oluştururken, ABD GSYİH'nın %25'ini ve piyasaların %56'sını oluşturuyor. Bu aşırı dengesizlikler ise zamanla azalma eğiliminde.

8. Dijital Devrim

Gelişmekte olan ülkelerde dijital devrimin bu kadar hızlı ilerlemesinin büyük bir nedeni basittir: Mevcut altyapı eksikliği. Gerçek mekânda faaliyet gösteren bankalara, perakende mağazalara ve diğer hizmetlere sınırlı erişim sebebiyle insanlar dijital dünyanın sunduklarını hızla benimsemekte. Dünyanın en dijitalleşmiş 30 ekonomisinden (dijital gelirin GSYİH içindeki payı olarak) 16'sı Çin, Güney Kore, Endonezya ve Kolombiya'nın başını çektiği gelişmekte olan pazarlarda bulunuyor.

Gelişmekte olan pazarlarda ortalama olarak dijital gelir, gelişmiş pazarlardan çok daha hızlı bir şekilde yılda %11 büyüyor ve işletme maliyetleri de daha hızlı düşüyor. Üretkenliğe yönelik bu dijital artışın, gelişmekte olan pazarların geri dönüşünü desteklemesi muhtemel.

9. Yükselen Meydan Okuyucular

ABD ve Çin'deki e-ticaret devleri son yıllarda büyük kazanımlar elde etti, ancak daha küçük, popüler rakiplerin piyasa değerleri daha hızlı büyüyor. Meydan okuyanlardan bazılarının yetişmesi çok olası.

Büyük teknoloji şirketleri genellikle haleflerini etkinleştirir: IBM, Microsoft'u mümkün kıldı ve bugün, en büyük İnternet oyuncularının çoğu, start-upların geliştiği platformlardır. Güney Asya'dan Güney Amerika'ya kadar bölgesel şirketler, kısmen yerel zevklere daha ustaca hitap ederek küresel e-ticaret ve sosyal medya devlerine meydan okuyor. 

10. Yeni Medya Alışkanlıkları

Salgının çevrimiçi eğlence için bir fırsat olduğu bir sır değil. Geleneksel TV kanalları karantina altında da başarılı olabilirdi, ancak aksine -Amerikalılar arasında- geleneksel TV izleyicilerinin sayısındaki uzun vadeli düşüş hızlandı ve 2020'de %16 düştü. Bu düşüş, başkanlık kampanyasına çekilen izleyicilerdeki artış olmasaydı daha da keskin olabilirdi. Dijital eğlence geleneksel eğlence biçimlerine talebi azaltıyor ve bu değişim pandemiden önce ve muhtemelen COVID-19 bittiğinde de devam edecek.  

Kaynak: https://www.morganstanley.com/ideas/investment-trends-2021-top-10 

Gelecekteki Büyümeyi Sağlayan Yatırım Temaları ve Mega TrendlerCOVID-19 salgını günlük yaşamı çok zorladı. Ekonomiyi ve varlık değerlemelerini oldukça sarstı. Pandemi çoğumuz için yeni olsa da piyasa oynaklığı hiçbirimiz için yeni değil. Bu gibi şoklar yatırım ilkelerinin ve doğru portföylere sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor.