Ekonomi

11 Merkez Bankası Karanı Açıkladı! İşte O Bankaların Faiz Kararı…

ABD, Avrupa ve Türkiye Merkez Bankaları’nın faiz kararı küresel piyasaların gündeminde yer alırken, 11 Merkez Bankası kararlarını açıkladı. “Peki Hangi merkez bankası ne karar aldı?” işte ayrıntılar.

ABD Merkez Bankası (Fed) İngiltere Merkez Bankası (BoE), Japonya Merkez Bankası (BoJ), Endonezya Merkez Bankası, Brezilya Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gibi bankaların faiz kararları tek tek açıklandı.

Hangi Merkez Bankası Ne Karar Aldı?

Dünya genelinde birçok merkez bankasının bu hafta açıkladığı faiz kararları haftaya damgasını vurdu. Bu bankalar arasında en çokta, gevşeme döngüsüne 50 baz puanlık "jumbo" faiz indirimiyle başlayan FED’in politika kararları dikkati çekti.

Mart 2020'den bu yana ilk kez faiz indirimine giden Fed, daha fazla faiz indiriminin yolda olduğunun da sinyallerini verirken, Endonezya Merkez Bankası FED’den önce aldığı beklenmedik faiz indirimi kararıyla piyasaları şaşırttı.

Brezilya Merkez Bankası ise 2 yılın ardından ilk kez faiz artırırken, BoE ağustosta başladığı faiz indirimlerine ara verdi. TCMB ve BoJ politika faizini sabit bıraktı.

11 Merkez Bankası kararı ise şu şekilde gerçekleşti;

ABD

Fed, politika faizini 4 yıl aradan sonra ilk kez indirime kararı alarak, 50 baz puan düşürdü ve yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti.

İNGİLTERE

BoE, politika faizini yüzde 5'te sabit bıraktı.

TÜRKİYE

Türkiye Merkez Bankası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50'de sabit tuttu.

JAPONYA

BoJ ise yüzde 0,25'te sabit bıraktı.

ENDONEZYA

Endonezya Merkez Bankası, Şubat 2021'den bu yana ilk faiz indirimine giderek, politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 6'ya indirdi.

BREZİLYA

Brezilya Merkez Bankası, politika faizini 2022'den bu yana ilk kez artırarak, 25 baz puan yükseltti ve yüzde 10,75'e çıkardı.

TAYVAN

Tayvan Merkez Bankası, faiz oranlarını sabit tutma kararı alarak, Teminatlı ve teminatsız borçlanma faiz oranları yüzde 2,375 ve yüzde 4,25 seviyesinde bıraktı.

NORVEÇ

Norveç Merkez Bankası, politika faizini 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,5'te sabit bıraktı.

GÜNEY AFRİKA

Güney Afrika Merkez Bankası, 15 yılın en yüksek seviyesinde olan politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 8'e düşürdüğünü açıkladı.

HONG KONG

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi, Fed'in 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından ABD dolarına bağlı kur rejimi nedeniyle gösterge faizinde aynı oranda kesintiye gitme kararı aldı.