Eğitim

TEV'in yeni farkındalık projesi 'Bu Çanta Kimin'

Türk Eğitim Vakfı (TEV) sahada eşine az rastlanır bir iletişim projesiyle kamuoyu karşısına çıktı ve burs mülakatlarında duyduğu gerçek hikâyelerden yola çıkarak üniversiteli gençlerin eğitime ulaşma çabasına dikkat çekmek üzere bir farkındalık projesi hayata geçirdi.

55 yıldır eğitimde fırsat eşitliği için çalışan Türkiye’nin köklü vakıflarından Türk Eğitim Vakfı (TEV), gençlerin eğitimleri, hayalleri sürsün diye geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği “Yarıda Kalmasın” projesini yeni bir farkındalık projesi ile devam ettiriyor. “Bu Çanta Kimin?” isimli proje kapsamında tasarlanan 2 metrelik kırmızı sırt çantası İstanbul Mecidiyeköy Metro/Metrobüs durağında İstanbullularla buluştu. Türk Eğitim Vakfı, proje ile en temel ihtiyaçlarını karşılayamayan öğrencilerin maddi, sosyal ve psikolojik anlamda yaşadıkları zorluklar nedeniyle eğitimlerini, hayallerini yarıda bırakmak zorunda kaldıklarına dikkat çekiyor.

BEŞ ÖĞRANCİDEN 3'Ü OKULU BIRAKABİLİR

Artan öğrenci sayısı ve ekonomik zorluklar nedeniyle bu sene daha fazla öğrencinin eğitimlerine devam etmek için desteğe ihtiyaç duyduğunu belirten Türk Eğitim Vakfı Genel Müdürü Banu Taşkın, “Gençlerimizin eğitimleri, hayalleri, hikâyeleri sürsün diye geçtiğimiz yıl “Yarıda Kalmasın” projesini hayata geçirdik. Bu sene gençlerimiz eğitimlerine devam etmek için her zamankinden daha fazla desteğe ihtiyaç duyuyor. TEV’in burs başvurularında da bu yıl artış görülüyor. 2022 Eylül ayı burs başvurularına göre, bu yıl 690 fakülteden 55 bin öğrenci burs başvurusunda bulundu. Burs mülakatlarında, her 5 öğrenciden 3’ü okulu bırakma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor. Bu yıl 12 bin öğrenciye burs vereceğiz. Gençlerimizin geleceğe umutla bakarak eğitimlerini yarıda bırakmak zorunda kalmadan hayallerini gerçekleştirebilmeleri hepimizin sorumluluğu. Bu misyonla Yarıda Kalmasın projemize bu yıl da “Bu Çanta Kimin?” diye sorduğumuz bir farkındalık projesiyle devam ediyoruz. “Bu Çanta Kimin?” projesi ile el birliği ile daha çok gencimizin hayatına dokunabilmeyi amaçlıyoruz” dedi.

TEV burs başvurularında yapılan mülakatlarda öğrencilerin anlattığı hikâyeler, yaşadıkları zorlukları gözler önüne seriyor. İşte, öğrencilerin hikâyelerinden bazıları:

Yemekhane günlük 2,25 TL bazı günler üç kişi birleşip tek yemeği yediğimiz oluyor.
1,5 TL yol parası vermemek için her gün toplam 6 km yürüyorum.               
Cerrahpaşa Tıp Fakültesini kazandım sevinemedim bile. İstanbul’a nasıl geleceğim bilmiyorum. Aileme yük olmak istemem.
6 TL ile bir gün geçirmeye çalışıyorum.
Sadece yurda gidip okula gidebiliyorum, sosyalleşmeye ne vakit ne de maddi imkânım el veriyor. 
Okumak tek çıkış yolum, memlekete dönersem evlendirirler. 
Annem hayatta değil. Babamın maddi gücü iyi değil. Sürekli akrabaların yanında kalıyor, onlar ne kadar verirse onunla geçiniyorum. Kimseye muhtaç olmamak için desteğinize ihtiyacım var.
Ben köyde büyüdüm. Buralarda pek okutmazlar çocukları, özellikle kızları. Babama kahvede hep kız çocuğu okutulur mu diyorlarmış, üzülürüm diye babam söylemezdi böyle şeyleri. İçten içe hep arkamdaydı ama böyle diyenlere inat üniversiteye kadar getirdi beni. Bu köyden çıkıp kendi ayaklarım üzerinde durmak için babamı gururlandırmak için desteğinize ihtiyacım var.

TEV’in bursiyerleriyle gerçekleştirdiği etki analizi araştırmasının sonuçlarına gore, TEV’den burs almak daha yüksek eğitim alma olasılığını 10 kat, iş hayatına katılma eğilimi ise 2 kata yakın artıyor. TEV mezun bursiyerlerinin eğitimini aldıkları alanda çalışma oranlarının da çok daha yüksek olduğu görülüyor. TEV bursiyerlerinin yarısından fazlası, TEV olmasaydı üniversite hayatının yarım kalacağını, sosyal ve kültürel açıdan eksik olacağını ifade ediyor. TEV bursiyerlerinin yüzde 95’i aldıkları burs sayesinde ailesine yük olmadan eğitim hayatıma devam ettiğini söylerken, TEV bursları sayesinde temel ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum diyen bursiyerlerin oranı ise yüzde 96,6 olarak öne çıkıyor.

Tarım Kredi'den pahalılık iddialarına yalanlamaTürkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, kendi marketlerinde satışa sunulan ürünlerden fiyat karşılaştırılması yapılan ayçiçek yağı, pirinç ve çaya ilişkin mukayeselerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.