Öğrenciler için verimli ders çalışma teknikleri!
Etkili ders çalışmanın bir yolu var mıdır? Varsa bunu nasıl gerçekleştirebilirsiniz?
Sürekli başarma potansiyelinde olduğunuzu düşünüp ne kadar
akıllı olduğunuzdan dem vuruyor ama bunun gereklerini yerine
getirmiyorsanız ortada ciddi bir sorun var demektir. Öğrencilerin
kendilerine özgü bir başarma modeli yoksa beklentilerini
karşılamakta güçlük çekeceği de çok açıktır.
Öğrencinin bir başarı
modelini oluşturabilmesi için;
- Kendini tanıması, güçlü ve zayıf olduğu yönlerini bilmesi
- Öğrenme etkinliği süresince kendine söz geçirebilmesi
- İçindeki potansiyeli fark edip, geliştirmesi
- Kendine özgü çalışma tekniklerini geliştirip, başarılı olduğu tekniği içselleştirmesi
- Kendine hedef belirlemesi ve bu hedefe ulaşmak için motivasyonunu canlı tutması
oldukça önem taşır. İyi bir öğrenme modeli kazanılması için öğrenen kişinin kendini disipline edebilmesi gerekir.
Okulda kazanılan içsel disiplin kişiye okul dışı yaşantısında da katkı sağlar. Geçen günlerde Galatasaray lisesinde okuyan bir öğrencimle konuşuyorduk. Ona Galatasaray Lisesi'ndeki eğitimin nasıl olduğunu sordum. Bana “Aslında bizim çok iyi hocalarımız var ama kötü hocalarımız da var” dedi.
Ben de “O zaman Galatasaray Lisesi'nden mezun olanların merkezi sınavlarda kazandıkları başarıyı nasıl açıklayacağını sordum. Bana “Çünkü biz çok disiplinli çalışmak zorundayız, okulda bizi zora alıştırıyorlar dolayısıyla başarıya odaklı bir öğrenci kitlesi var. Zora alıştığımızdan bu sınavlara hazırlanmakta güçlük çekmiyoruz” şeklinde bir cevap verdi.
Bu çok önemli öğrenciye kazandırılan içsel disiplin hayatın her alanında “kişinin altın mahareti” niteliğine bürünüyor.
HERKESİN BİR ÇALIŞMA ŞEKLİ VAR
Ders çalışmanın doğru disipline edilebilmesi için öğrenenin başarma azminde olması ve küçükte olsa başarılarının zevkine varması gerekir. Ders çalışmaya başlarken eğer zorlanıyorsanız öncelikle sevdiğiniz derslerden çalışmaya başlamak mantıklı bir davranış olacaktır.
Ders çalışmak için masanız dağınık olmamalı, odanızda poster gibi dikkati dağıtan görsel malzemeler olmamalı gibi klişeleşmiş önerilerde bulunmayacağım ya da yerde uzanarak daha iyi anladığınızı düşünüyorsanız böyle ders çalışmak doğru değildir demeyeceğim.
Herkesin bir çalışma şekli vardır, eğer başarılı olduğunuzu düşünüyorsanız nasıl anlıyorsanız o şekilde ders çalışmaya devam edin. Ama mutlaka çalışmanızın sonucunda kendinizi sınayıcı sorular sorun.
EN TEHLİKELİ DÜŞÜNCE
'Ne anladım, neler yaptım, neleri yapmadım bundan sonraki çalışmamda nasıl davranmalıyım' gibi sorularla kendi doğru çalışma stilinizi bulun. Bir öğrencinin uzun süre ders çalışması; doğru cevaplarını artırıp yanlış cevaplarını azaltmıyorsa verimli bir çalışmadan söz edilemez. Üstelik 'çalışıyorum, çalışıyorum yapamıyorum' düşüncesinin kök salmasına neden olur ki bu çok tehlikelidir. Öğrenen kendi geri bildirimini çalışma süresinin sonunda mutlaka yapmalıdır.
NE KADAR ÇALIŞMALIYIM?
Her öğrenenin merak ettiği bir diğer soru da ne kadar çalışmalıyımdır. Bu sorunun da tek bir cevabı yok. Bazı öğrenciler uzun süre dikkatini canlı tutabilirken bazı öğrenciler kısa sürede sıkılıp farklı derslere yönelebilir ya da çalışmalarını sonlandırabilir. Öğrenme temel bilgilerin üzerine inşa edildiği için çabuk sıkılan öğrencilerin konuyla ilgili güncel hayatla daha fazla bağlantı kurması gerektiğini söyleyebiliriz.
Ancak genel olarak ders çalışma süresinin günlük olarak 1-2 saatten az olmaması gerekir. Bunu 40 dakika ders 10 dakika mola şeklinde yaparsanız dikkatinizi daha uzun süre canlı tutabilirsiniz. Yine de şunu söylemek isterim: Her öğrenenin mutlaka kendi stili vardır.
Eğer kendi stilinizde başarı sağlamışsanız aynı şekilde devam edin yok çalışıyor çalışıyor ve başarı sağlayamıyorsanız doğru çalışmıyorsunuz demektir. Nasıl çalıştığınızda daha başarılı sonuçlar aldığınıza dikkat edin ve kendi doğru yönteminizle çalışmalarınızı sürdürün.
Tüm çalışmalarınız mutlulukla kolaylıkla başarıya dönüşsün!