Eğitim

LGS öncesi bu uyarılara dikkat!

Milli Eğitim Bakanlığınca, 8'inci sınıfta okuyan öğrencilerin gireceği LGS, 5 Haziran'da iki oturum halinde uygulanacak. Örnek soruları, LGS'nin ezberleyeni değil, hızlı okuma yapabilen ve okuduğunu anlayanı öne çıkaracağını gösteriyor. İşte sınavda dikkat edilmesi gerekenler...

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav, 5 Haziran Pazar günü 17 bin 915 okulda yapılacak. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, LGS merkezi sınavında oturumlar, sınav süreleri, soru sayıları ve ders dağılımlarında herhangi bir değişikliğe gidilmedi. 2018'den beri uygulanan sınavın aynı formattaki uygulaması bu yıl da devam edecek. Sınav, iki oturum halinde uygulanacak. Sözel oturum saat 09.30'da başlayacak ve öğrencilere Türkçe, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve 75 dakika yanıtlama süresi verilecek.

Saat 11.30'da başlayacak matematik ve fen bilimlerinden toplam 40 sorunun yöneltileceği sayısal oturumda ise öğrencilere 80 dakika süre verilecek. Sözel ve sayısal bölümlerdeki her bir alt test için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Her bir öğrencinin, her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanacak. Bu sene iki oturum arasında öğrenciler, okul bahçelerine çıkabilecekler, ihtiyaçlarını giderebilecekler.

Bakanlık Kovid-19 salgını sürecinde başlatılan uygulamada olduğu gibi bu yıl da 8'inci sınıfta okuyan 1 milyon 236 bin öğrencinin LGS başvurusunu merkezi olarak düzenledi. İsteyenler öğrenciler, sınava girecek. Sınava girmeyen öğrenciler de yerel yerleştirme ile liselere yerleştirilecek. Öğrenciler, bu yıl da kendi okullarında sınava girecek. LGS sınav giriş belgeleri, sınav günü öğrencinin sınava gireceği salon ve sırada hazır olacak. Sınav giriş belgeleri, 27 Mayıs'ta e-Okul veli bilgilendirme sisteminden ilan edildi.

LGS adaylarının yanlarında bulundurması gerekenler

Öğrenciler, geçerli kimlik belgeleri (nüfus cüzdanı ya da TC kimlik kartı, geçerlilik süresi devam eden pasaport, yabancı uyruklu öğrenciler için İçişleri Bakanlığı Göç idaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen resimli, mühürlü kimlik belgesi) ile sınava alınacak. Velilerin sınavdan bir gün önce bu belgelerini hazırda tutmaları gerekiyor.

Sınav öncesi dikkat

Milli Eğitim Bakanlığı, LGS kapsamında düzenlenecek merkezi sınava girecek öğrencilere, dengeli ve sağlıklı beslenmeleri, egzersiz yapmaları, uyku ve dinlenmeye özen göstermeleri tavsiyesinde bulundu. Uzman rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar tarafından Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan e-Broşürde, öğrencilerin süreci etkili şekilde yönetebilmeleri ve sınav kaygısıyla başa çıkabilmeleri için tavsiyeler yer aldı. Sınav kaygısının belli bir düzeyde normal ve yaşanması gereken bir duygu olduğunun ifade edildiği broşürde, aşırı kaygının ise performansın tam olarak sergilenmesinin önünde bir engel oluşturacağı belirtildi.

Broşürde, sınav ile ilgili duyguları kontrol etmeye yönelik öneriler fiziksel, psikolojik ve akademik olmak üzere üç başlıkta sıralandı. Sınava katılacak öğrencilere yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeleri, yürümek, koşmak gibi egzersiz yapmaları, uyku ve dinlenmeye özen göstermeleri önerilirken, duygularını konuşarak, yazarak ya da resmederek ifade etmelerinin kaygıyı azaltacağı vurgulandı. Sınava hazırlanan öğrencilerin, tüm bu önerileri hayata geçirebilmeleri için broşürde örnek egzersizlere de yer verildi.

Okuryazarlık belirleyici olacak

Kitap okuyan, okuma ile arası iyi olan, kelime dağarcığı gelişmiş, dikkat süresi yeterli, neden sonuç ilişkisini hızlıca kavrayabilen, hızlı okuma yapabilen öğrenciler sınavda öne çıkacak. Sorular sadece bilgiyi ölçmüyor. Bu sınav yani lgs bilginin yanısıra ezberleyeni değil, okuduğunu anlayanı, okudukları üzerinden soruda ulaşılmak isteneni doğru yorum yaparak bulanları öne çıkaracak.

Öğrencilerimiz sadece sınavlar için değil, ilkokula başladığı zamandan bu yana okuma ile ilgili yeterliliğini artırdığında şu an yaşanan sınav değişikliği gibi beklenmeyen durumlarda da öne çıkar, başarıya ulaşır.

Okuryazarlık okumayı öğrenme bilme olarak anlaşılmamalıdır. Özellikle son zamanlarda PISA araştırmalarından bahsedildiğini sizler de duymuşsunuzdur. Pisa araştırması; fen, matematik ve okuma becerileri alanlarında öğrencilerin yetkinliklerini değerlendirmektedir. Bu değerlendirmeyi yaparken temel alanları “okuryazarlık” kavramı üzerinden tanımlamaktadır.

Okuryazarlık kavramı, öğrencilerin temel konu alanlarındaki çeşitli durumlarda karşılaştıkları problemleri tanımlarken, yorumlarken ve çözerken, bilgi ve becerilerini kullanma, analiz etme, mantıksal çıkarımlar yapma ve etkili iletişim kurma yeterlilikleri olarak ifade edilmektedir. (Pisa Türkiye sayfasından)

Aslında okuryazar olanlar hayatın her alanında algılarına takılanları okuyabiliyor. Hayalinde yolculuk yapıp ileriye giderek düşünülen her ne ise olasılıkları analiz edip sonra sentez yaparak geriye yani şu ana gelerekte ‘okuryazarlık’ yapabilir. Konumuz ile ilişkilendirirsek okunan uzun paragraflı sorularda ‘anahtar kelimeleri’ fark etmek, paragraf sizi nereye götürmek istiyor bunu anlamak, hızlı okumak ve sorulan soruda ne bulmanız isteniyor’u düşünerek cevap verebilmek…İşte okumayı seven, okuryazarlığı gelişmiş olan hızlı okuyan öğrenciler bu alışkanlığının avantajlarını görecek. Akademik olarak bilgiye sahip aynı zamanda bilgi üzerine eleştirel düşünen, bilgiyi disiplinlerarası transfer ile diğer alanlarla örtüştürenler hiç şüphesiz öne çıkacak. Bu sınav bir ölçme sınavı değil öğrenciyi seçme sınavı gibi düşünülerek hazırlanmış bir sınav. En iyileri tespit ederek okula yerleştirmek amaçlanmış dolayısıyla bu kriterlere uyanlar başarıya ulaşacak.

Geçen gün arayan bir veli çocuğunun tüm soruları doğru çözdüğünden ancak soruları çözerken yavaş okuduğundan dolayı sınavı yetiştiremediğinden bahsetti. Öğrencinin soruları doğru çözmesi çok güzel fakat sınavlarda ölçülen kriterler sadece soruların doğru cevaplanması değil. Aynı zamanda sınav süresi içinde doğru cevaplanması… Pek çok öğrenciye ek süre verilse tüm soruları doğru cevaplayabilecek bilgiye sahip. Oysa bir soruya bir buçuk dakika düşüyor. Peki şimdi ne olacak?

Sınavlarda sorulan soruyu;

·      Metnin soru kökünü okuduktan sonra paragrafa geçin.

·      İlişkili olabilecek anahtar kelimelerin farkında olun. ( Lise geçiş sınavında açıklanan soru örneğindeki ilaç-eczane kelimesi gibi)

·      Metni sizin anlam çerçevenize göre değil metin ne anlatmak istiyor? Ne sormak istiyor? Sizin neyi cevaplamanızı istiyor? olarak düşünüp cevaplayın.

·      Sadece paragraf sorularını okuyarak sorulan ‘soru tipinin sistematiğini’ çıkartın. Sonra soruları cevaplayın. Bunu evde çalışırken soru tiplerinin çok net farkına varmak için defalarca tekrarlayın. Deneme sınavlarında ve gerçek sınavda bu soru tipleri karşınıza çıktığında hızlıca çözebilirsiniz.

·      Okumanızı hızlandırın. Bunun için yardım alabileceğiniz gibi sizlerin evde basitçe yapabileceğiniz bazı egzersizlerde var. Örneğin bir makale okursunuz. Buna süre tutun şimdi aynı makaleyi okuduğunuz sürenin yarısı kadar bir sürede bitirmeye çalışın, kendinizi biraz zorlayın. Bu alıştırmayı yüksek sesle de yapabilirsiniz. Her gün en az iki metni, paragrafı böyle okursanız okumanızı nispeten hızlandırırsınız. Özellikle sınavlarda kazandığınız zaman, zorlandığınız soru tiplerinde düşünme ve çözme sürenizi uzatacağından çok işinize yarar.